Protetika

Pod zubnom protetikom se podrazumeva zamena kruničnih delova zuba u potpunosti ili nadoknada izgubljenih zuba i mekanih delova usne šupljine sa veštačkim protezama.

Razlozi koji dovode do gubitka zuba mogu biti:

  • genetski nedostatak zuba
  • trauma
  • bolesti zuba (karijes,zapaljenje živca,paradentoza… )
  • mehaničko oštećenje

Razlozi za nadoknadu izgubljenih zuba mogu biti estetski i funkcionalni.

U funkcionalne razloge ubrajamo:

  • 1. Resorpciju koštanih tkiva
  • 2. Pomeranje susednih zuba ka praznom prostoru
  • 3. Dislociranje zuba iz suprotne vilice ka praznom prostoru

Pomeranje Okolnih zuba ka praznom prostoru

Protetska nadoknada zuba

Nedostatak zuba se može nadoknaditi na različite načine:

Implatatima:

U zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta i naravno od lokalnih faktora, implanti su na prvom mestu zbog dugotrajnosti, jačine i stabilnosti.

Zubni implant

Fiksnim protetskim nadoknadama (mostovi i zubne navlake):

Zubna navlaka ili krunica– se izrađuje kada je potrebno zameniti krunični deo zuba u potpunosti tako da imitira oblik, veličinu i boju prirodnog zuba.

Bezmetalna Krunica na bazi Cirkonjum

Mostovi – su protetska naprava koja nadoknađuje jedan ili više izgubljenih zuba. Za njihovu izradu potrebni su zubni nosači ispred i iza bezubog dela vilice. Na taj način oni bezbeđuju funkcionalnost i estetiku.

Most

Zubne navlake i mostovi se izrađuju od različitih materijala kao što su metalo-keramička i bez metalna keramika. Kod metalo-keramičke osnovnu konstrukciju čini metal koji je presvučen keramikom.

Metalo keramički most

Pronalaskom jače vrste keramike (Cirkonijum,zirconium dioxide,ZrO2) koja u punoj meri može da zameni metalnu konstrukciju, sada je moguća izrada navlaka i mostova bezmetalne baze. Tako se postiže mnogo lepši i prirodniji izgled fiksne nadoknade.

Bezmetalnikeramički most

Mobilnim protezama – To su pokretne protetske nadoknade koje mogu nadoknaditi jednu i više zuba (parcijalna proteza) ili sve zube(totalna proteza) u gornjoj i donjoj vilici.

U zavisnosti od materijala mogu biti:

Akrilatna-klasična proteza

Akrilatna Totalna Proteza
Akrilatna parcijalna proteza

Valplast-mekana proteza bez žičane kukice

Valplast Proteza

Skeletirana – zahvaljujući metalnoj konstrukciji je maksimalno reducirana i može da se povezuje sa ostalim zubima pa su mnogo stabilnije i prihvatljivije u ustima.

Skletirana parcijalna proteza
Kombinovani protetski rad

ORTODONCIJOM – Uz pomoć ortodontskih aparata može se pomeranjem ostalih zuba popunjavati prazan prostor i na taj način nadoknaditi gubitak zuba.